BERD și UE sporesc sprijinul acordat IMM-lor din Moldova. ProCredit Bank a primit un împrumut de 15 milioane EUR pentru stimularea competitivității.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă BC ProCreditBank SA un împrumut de 15 milioane de euro pentru susținerea întreprinderilor micro-, mici și mijlocii (IMM) din Moldova. Noua finanțare, susținută de fondurile Uniunii Europene (UE), va ajuta întreprinderile să devină mai competitive și să profite de noi oportunități de export.

Linia de finanțare va permite întreprinderilor să investească în modernizarea echipamentelor și proceselor de producție conform standardelor UE în materie de calitate a produselor, măsuri de sănătate și siguranță și conservarea mediului. Sprijinul vine într-un moment crucial, când pandemia de coronavirus are un impact semnificativ asupra afacerilor locale și limitează accesul la finanțare.

Suportul face parte din linia de creditare EU4Business-BERD, pentru care BERD oferă finanțare IMM-urilor prin intermediul instituțiilor financiare partenere, în timp ce UE pune la dispoziție fonduri suplimentare pentru identificarea, verificarea și promovarea celor mai potrivite echipamente, precum și plăți de stimulare a IMM- urilor în urma finalizării cu succes a modernizărilor.

Asigurarea unor standarde ridicate a produselor permite companiilor să devină mai orientate spre exporturi și să își comercializeze

bunurile pe scară largă, făcându-le, în același timp, mai competitive pe piața locală. Totodată, consumatorii din întreaga țară vor beneficia de astfel de îmbunătățiri la achiziționarea acestor produse.

Angela Sax, șefa reprezentanței BERD în Republica Moldova, a declarat: „Aceasta este una dintre prioritățile noastre în țară să susținem afacerile cu finanțarea atât de necesară și în ambiția lor de a-și exporta produsele. Acest lucru este mai important ca niciodată, în urma impactului pandemiei de coronavirus asupra afacerilor. Împreună cu partenerii noștri, lucrăm pentru a oferi noi oportunități întreprinderilor mici și pentru a construi o economie durabilă, verde și bine integrată în Moldova. ”

Peter Michalko, ambasadorul UE în Moldova, a comentat: „Cu această nouă linie de credit EU4Business-BERD, Uniunea Europeană își propune să îmbunătățească accesul la finanțare pentru IMM-urile din Republica Moldova, și de asemenea, să facă față provocărilor create de pandemia Covid-19. Sperăm că această asistență pentru antreprenori va aduce beneficii reale și va îmbunătăți viața tuturor cetățenilor Republicii Moldova. În cadrul abordării Team Europe, instituțiile UE, statele membre ale UE și instituțiile financiare au mobilizat resurse considerabile pentru a furniza echipamente medicale necesare, pentru a îmbunătăți accesul IMM-urilor la finanțare și pentru a sprijini digitalizarea și ecologizarea economiei. Sprijinul Team Europe este oferit, de asemenea, pentru domenii cheie precum dezvoltarea locală, buna guvernare, drepturile omului, statul de drept și nediscriminarea. ”

    • Împrumut de 15 milioane de euro către ProCredit Bank pentru a facilita accesul la finanțare pentru IMM-urile din Moldova
    • Noi oportunități de finanțare pentru redresarea economică
    • Investiții în afaceri pentru a corespunde cu standardele înalte, pentru a deveni mai ecologice și mai competitive

Olga Bulat, Preşedintele Comitetului de Conducere al ProCredit Bank, a adăugat: „Încrederea clienților noștri a motivat ProCredit Bank să diversifice, îmbunătățească creeze noi competitive, precum și să utilizeze cele mai noi tehnologii în deservirea clienților, să promoveze măsuri ecologice și să implementeze standarde europene pe piața bancară din Moldova de mai bine de 14 ani. Noua finanțare va sprijini întreprinderile care se concentrează pe tehnologia modernă și va oferi posibilitatea de a beneficia de condiții financiare favorabile și asistență tehnică gratuită. Suntem bucuroși să putem sprijini clienții noștri, să menținem și să dezvoltăm parteneriatele pe termen lung, mai ales în aceste vremuri dificile. ”

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din Moldova. Până în prezent, a investit aproximativ 1,42 miliarde de euro în peste 140 de proiecte din țară pentru a sprijini întreprinderile private și infrastructura cheie, și pentru a construi o economie mai ecologică și mai durabilă.

Cookie Consent with Real Cookie Banner