Agro Gogu SRL – Moldova

Sectorul agricol este un pilon al economiei moldovenești, deoarece majoritatea populației, trăind în mediul rural, depinde de agricultură pentru hrană și venituri. Jumătate din forța de muncă agricolă este formată din femei. Agro Gogu SRL este una dintre companiile din sectorul agricol moldovenesc care cultivă în principal legume și harbuji pe 300 ha de teren agricol în raionul Anenii Noi, la aproximativ 30 km la est de Chișinău. În 2020, compania și-a extins gama de activități prin adăugarea unei unități de producție a laptelui. În acest scop, compania a construit o nouă fermă de producție a laptelui care adăpostește 200 de vaci Jersey.

Un aspect cheie al extinderii Agro Gogu a fost investiția în echipamente moderne pentru creșterea bovinelor de lapte, muls și răcirea laptelui, finanțate printr-un împrumut al Liniei de Creditare EU4Business-BERD. În afară de o extindere substanțială a activităților sale, noul echipament instalat ca parte a proiectului de investiții asigură o producție de lapte de înaltă calitate pentru piața moldovenească, protejează sănătatea și siguranța lucrătorilor și minimizează impactul asupra mediului al noii întreprinderi.

Debutul pandemiei COVID a necesitat implementarea unor măsuri de protecție pentru a proteja angajații de infecții, dar și pentru a contribui la stabilitatea aprovizionării cu alimente în regiune.

Purtarea măștilor a devenit imediat obligatorie pentru toți, la fel ca și verificarea zilnică a temperaturii la începutul și la sfârșitul fiecărui schimb. Procesele de lucru au fost aliniate pentru a ajuta angajații să mențină distanța socială necesară și au fost instalate panouri care informează lucrătorii despre

disponibilitatea și aplicarea dezinfectanților pentru mâini, măști etc. În băi, compania a înlocuit uscătoarele de mână cu prosoape de hârtie, iar dușul în unitatea companiei a devenit obligatoriu la

începutul și la sfârșitul fiecărui schimb. Conform noilor măsuri, angajaților nu li se permite să părăsească teritoriul companiei în timpul schimbului sau să aducă mâncare de acasă. În schimb, compania oferă angajaților hrană în timpul pauzelor și a reabilitat, de asemenea, unele case utilizate anterior pentru adăpostirea personalului tehnic în perioade de odihnă. Pentru a evita contaminarea în transportul public, compania a introdus   transportarea angajaților cu propriile autobuze.

Suma împrumutului:

345.664 Euro

Valoarea grantului:

51.849 Euro

Investiție:

Echipamente pentru bovine de lapte care cresc mulsul și răcirea laptelui

Economii de energie

66,94 MWh / an

Reducerea emisiilor de GES

32,41 tCO2 / an

Cota energiei economisite

28,6%

 

Cookie Consent with Real Cookie Banner