Cum dezvoltarea afacerii poate deveni „o bucată de tort”

Porțiuni dulci de fericire

Panilino a fost înființată în septembrie 2003 fiind ​​o continuare a unei afaceri a produselor de patiserie de familie, care a început în anii ’90. Sloganul companiei „PORȚIUNI DULCI DE FERICIRE” se bazează pe două principii de bază- utilizarea rețetelor tradiționale moldovenești combinate cu ingredientele  de panificație de cea mai înaltă calitate.

Dar, rămânând fideli acestor două pietre din  temelia de succes al companiei, a devenit evidentă nevoia de a introduce aspecte noi și inovatoare în această rețetă a succesului, și atunci a venit un strop de ajutor din partea BERD și a UE.

Un strop de ajutor din partea BERD și UE

Cu scopul de a moderniza fabrica prin achiziționarea de echipamente performante și de a optimiza  procesul de producție, Panilino a luat un împrumut de la Linia de Creditare EU4Business-BERD în valoare de 347.000,00 Euro.

„După o examinare aprofundată a diferitelor oferte de creditare pentru IMM-uri, disponibile în Moldova, am decis în favoarea Liniei de Creditare EU4Business-BERD. Condițiile Liniei de Creditare sunt foarte competitive, iar asistența tehnică gratuită și componenta de grant a împrumutului sunt foarte utile”, spune domnul Sergiu Guzun, directorul SRL Panilino.

Ce este Linia de Creditare EU4Business-BERD?

Ce este Linia de Creditare  EU4Business-BERD? Este un program de împrumuturi și granturi care a fost dezvoltat în comun de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei „EU4Business” și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Scopul principal al programului este de a sprijini IMM-urile moldovenești care doresc să profite de oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător care a fost semnat între Moldova și Uniunea Europeană. Împrumuturile sunt plătite prin intermediul instituțiilor financiare partenere locale și, după verificarea cu succes, investitorii primesc un grant de 10-15%, finanțat prin inițiativa EU4Business. În afară de grant, IMM-urile interesate să-și modernizeze echipamentele pot beneficia, de asemenea, de sfaturile și consultările tehnice gratuite oferite de o echipă internațională de consultanți în implementare.

BERD și UE ajută PANILINO din Moldova să devină un lider in producerea de patiserie

Rezultatele investiției au fost imediate și, ca întotdeauna, cel mai bine evidențiate prin cifre: cifrele post-investiții au arătat o creștere de 15% a productivității fabricii și o creștere de 5% a exporturilor, susținute de contracte semnate cu distribuitori din Irlanda , Franța, Italia, Letonia, Austria și Germania. Cu aceasta, compania este un exemplu excelent de mic producător local care s-a transformat cu succes într-un exportator prin concentrarea sârguincioasă pe îmbunătățirea continuă a calității.

Cifrele oferă și alte noutăți pozitive: cererea sporită  pentru produsele dulci și sărate Panilino a dus la creșterea forței de muncă de la 238 la 257 de angajați.

„Împrumutul, asistența tehnică gratuită și componenta de grant pe care am primit-o prin intermediul Lliniei de Creditare EU4Business-BERD au schimbat regulile de joc pentru noi. Am mărit sortimentul, am îmbunătățit calitatea produselor și am optimizat semnificativ costurile noastre. Și nu intenționăm să ne oprim aici. În cele din urmă, dorim să avem un statut și mai puternic pe piețele internaționale și să facem din Panilino un brand recunoscut la nivel internațional”, spune domnul Sergiu Guzun.

Credem că, în ritmul în care această companie își îndeplinește planurile, realizarea obiectivelor stabilite va fi doar „o bucată de tort” pentru Panilino.

Cookie Consent with Real Cookie Banner