BERD și UE oferă noi fonduri pentru sectorul IMM din Moldova

    • Împrumut în valoare de 5 milioane de euro Mobiasbanca-OTP Group pentru stimularea creșterii IMM
    • EU grants complement EBRD loans as part of EU4Business-EBRD credit line
    • Împrumuturi acordate companiilor locale pentru a avansa la standardele UE

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova urmează să beneficieze de acces sporit la finanțare, datorită noilor fonduri din partea BERD și a Uniunii Europene (UE).

BERD acordă un nou împrumut, în valoare de 5 milioane de euro, băncii Mobiasbancă, pentru creditarea IMM-urilor. Împrumutul este sprijinit de granturi UE, în cadrul liniei de credit EU4Business-BERD și completează cele două împrumuturi anterioare de 10 milioane de euro și 20 milioane de euro.  

Programul comun de finanțare sprijină companiile moldovenești, stimulând producția locală și comerțul cu UE. Investind în echipamente mai bune și în conformarea la standardele UE, companiile pot să îmbunătățească condițiile de muncă ale angajaților lor, să devină mai prietenoase mediului înconjurător și să ofere bunuri și servicii de o calitate mai bună în țară și în străinătate.

Până în prezent, linia de credit EU4Business-BERD a oferit peste 65 milioane de euro celor cinci bănci partenere locale, astfel sprijinind peste 230 de întreprinderi.

Angela Sax, șefa BERD în Moldova, a declarat: „Ne face o deosebită plăcere să ne unim forțele cu UE și Mobiasbanca încă o dată și să satisfacem cererea tot mai mare din partea companiilor locale. Accesul la finanțare este esențial pentru creșterea afacerilor și devine și mai important astăzi, iar noi suntem pregătiți să ajutăm companiile să reziste impactului economic al pandemiei globale de coronavirus.”

Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat: „Aș dori să subliniez angajamentul UE de a sprijini IMM-urile, ca element cheie pentru dezvoltarea economică incluzivă. Succesul economic al Republicii Moldova depinde, în mare măsură, de creșterea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Dificultățile în accesarea finanțării reprezintă unul din principalele obstacole care împiedică creșterea IMM-urilor, în special în această perioadă dificilă. Linia de credit EU4Business-BERD este unul dintre instrumentele UE care va contribui la limitarea consecințelor economice ale pandemiei de Covid-19 și include împrumuturi, granturi și asistență tehnică. Aceste resurse suplimentare vor ajuta companiile din Moldova să-și sporească competitivitatea și să profite de oportunitățile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).”

László Diósi, Președintele Comitetului Executiv – Director General, Mobiasbancă-OTP Group a comentat: „Mulțumim celor de la BERD pentru încrederea și pentru că au ales încă o dată Mobiasbancă-OTP Group pentru a oferi împrumutul de 5 milioane de euro pentru a putea credita companiile locale în această perioadă. Creditarea clienților este susținută de granturile UE în cadrul DCFTA. Pentru clienții noștri este un sprijin financiar venit la timp, multe companii aflându-se acum în incertitudine. Fondurile disponibile vor oferi o speranță pentru dezvoltare și încredere în viitor”.

BERD este principalul investitor instituțional din Republica Moldova. De la începutul activității sale în țară, Banca a investit peste 1,3 miliarde de euro în 134 de proiecte în sectoarele financiar, industrie agroalimentară, energie, infrastructură și cel de producere

Cookie Consent with Real Cookie Banner